Kik vagyunk?

​A műhelyről

A Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely a történetekért jött létre. Azokért, amelyeket már megírtak, ki is nyomtattak, és közös kinccsé váltak, meg azokért, amelyek ott rejtőznek bennünk és csak arra várnak, hogy megmutatkozzanak.

A Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely 2020-ban nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként. A műhelyben a Mesemúzeum munkatársai dolgoznak, akiknek célja, hogy a Mesemúzeumot kinövő,10-14 éves korosztálynak is lehetőséget teremtsenek a történetekkel, ifjúsági irodalommal való ismerkedésre, az önkifejezésre, történetalkotásra. 

A térben digitális eszközök, installációk várják a látogatókat, amelyek segítségével a történetalkotás folyamatában mélyülhetnek el:

  • karakteralkotás
  • helyszínválasztás/leírás
  • a főbb fordulatok képi megjelenítése: animációkészítés
  • kifejezések, szófordulatok, jelzők tudatos és változatos használata
  • dialógusalkotás hangstúdióban

A fogadótérben a gyerekek kortárs írók idézeteit olvashatják az írásról, olvasásról, valamint egy animált kisfilmet tekinthetnek meg, amelyben  Berg Judit, Lackfi János, Varró Dániel és Zalán Tibor mesélnek arról, hogy hogyan alkotnak, mit jelent számukra az írás, hogy milyen egy író élete.

Küldetésünk

A műhelyben elsősorban a fiatalok szövegértő és -alkotó készségeinek fejlesztésével, a gyermek- és ifjúsági irodalom közvetítésével foglalkozunk. Különleges installációs eszközeink révén inspiráljuk az önkifejezést, az ön- és társismeretet, a struktúraalkotást. Célunk, hogy a szokványos iskolai közegből kiszakadva, a gyerekek játékosan tapasztalhassák meg az esztétikai érzéket is fejlesztő történetalkotás örömét.

Csoportfoglalkozásainkban leginkább a kreatív írás, a drámapedagógia és az irodalomtanítás területeinek módszertani konvencióit ötvözzük. Ezekben a helyzetekben nagy hangsúlyt fektetünk az együttműködésre, annak érdekében hogy a gyerekek megélhessék a kollektív alkotás szépségeit, inspirálódjanak egymás ötleteiből, gondolataiból.

 

Csapatunk

Helmich Katalin: szakmai vezető 

Csörsz Katalin: múzeumpedagógus, magyar- és drámatanár

Hantos Násfa: múzeumpedagógus, drámatanár (jelenleg gyermekgondozási szabadságon)

Hollósy Réka: drámapedagógus